Tips och trix

Tips och trix i mediadjungeln

Här hittar du nyttiga och hjälpsamma tips och länkar om du behöver putsa upp dina källkritiska glasögon eller lära dig mer om vilka frågor du kan ställa för att få reda på om något är sant eller falskt. Vi tipsar också om hur du hittar gratis bilder som är fria att använda och hur du lånar, läser och lyssnar på e-böcker och e-ljudböcker. 

Källkritik

Är det sant? UR-skola bjuder på källkritiska tips bland annat med små roliga och intressanta filmer om nyhetsankaren Anna Ankare och reportern Jenny Josefsson i deras jakt på sanna nyheter.

Kolla källan på Barnens bibliotek har samlat filmer, serierutor och info för att inspirera till hur du kan tänka källkritiskt.

E- böcker och e-ljudböcker

Läsa kan göras på många olika sätt; med ögon eller öron, på mobilen, datorn eller plattan. Klicka här för att läsa mer om hur du lånar och använder e-medier.

Bilder

Många bilder på internet är skyddade av upphovsrätt, det kan bland annat synas genom att det finns stämplar över bilden men ibland syns inget alls. Att bilder är skyddade med upphovsrätt innebär att det behövs tillstånd för att använda dem, till exempel i ett skolarbete.

Men det finns också bilder som är gratis och fria att använda och sådana kan du söka efter på bland annat dessa sidor:

flickr.com

wikimedia.com

pexels.com

Digifritids

Här kan du utforska den digitala skolgården, biblioteket och lekrummet och spela spel, läsa, träna till olika videos, pyssla och mycket mer. Du kan också dela med dig av tankar och känslor och få stöd om du har det jobbigt. Digifritids är skapat av Rädda barnen och Genereation pep.

 

Språk