Kornas planet [Elektronisk resurs] : om jordens och mångfaldens beskyddare / Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren.

213632
E-bok:Kornas planet [Elektronisk resurs] : om jordens och mångfaldens beskyddare / Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren.:2020. E-bok Kornas planet [Elektronisk resurs] : om jordens och mångfaldens beskyddare / Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren.
Kornas planet [Elektronisk resurs] : om jordens och mångfaldens beskyddare / Ann-Helen Meyer von Bremen & Gunnar Rundgren.
Av: Meyer von Bremen, Ann-Helen, 1964-
Utgivningsår: 2020.
Språk: Svenska
Medietyp: E-bok
Förlag: Ordfront förlag
Anmärkning:
E-bok.
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Innehållsbeskrivning
Jorden har det tufft. Och hittills har en av de stora bovarna i dramat varit kossan. Kon har gått från att vara en skönt idisslande trygghet till att bli det största hotet mot planetens överlevnad. Men stämmer det? Förmodligen inte. Kon blir en stum syndabock, när det egentligen är den hårt rationaliserade, kapitalistiska matindustrin som är boven. Det som har hänt de senaste hundra åren är att vi gått från ett jordbruk i hyfsad samklang med naturen där varje del, grödan precis som kossan ingått i ett biologiskt kretslopp, till idag då vi har fått ett jordbruk där varje del ska klara sig själv och där konstgödsel och avancerat kraftfoder importeras för att skapa så stor tillväxt som möjligt. Plötsligt blir då koldioxidutsläppen och metangaserna ett gigantiskt problem när vi egentligen vet att både kossornas avfall och bete kan var en tillgång och resurs för planeten. Betesmarker är bra kolinlagrare, gödsel från kossorna är bra att använda på åkrarna i stället för konstgödsel. Vi behöver våra betesmarker också av en annan anledning, som i klimatdebatten blivit alltmer akut, nämligen för våra bin, andra insekter, djur och växter! Den biologiska mångfalden är idag hotad av industrins monokultur. Låt inte det förvärras genom att utrota också kossan. Dessutom är kon och den mjöl och det kött hon ger i våra del av världen ett viktigt och bra tillskott till våran annars ganska magra och näringsfattiga kost. Kornas planet är en bok som på djupet verkligen beskriver vad kon, också historiskt, har betytt för mänskligheten och hur vi kan återskapa kontakten med henne men också hur vi kan ta oss till ett mer ursprungligt och klokt jordbruk och en matindustri på planetens och mänsklighetens villkor. Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen har skrivit en kärleksförklaring till kossan, inte bara som planetens räddning utan också som ett kärleksfullt djur som kan ge oss tröst, kärlek och närin.

Andra titlar av samma författare

134624
Av: Meyer von Bremen, Ann-Helen

Liknande titlar

216822
Av: Jensen, Per
212857
Av: Søndergaard, Per Straarup
5563
Av: Hedén, Anne
195900
Av: Lispector, Clarice
200077
Av: Vergilius Maro, Publius
198692
205288
Av: Butcher, Colin
207395
Av: Uddenberg, Nils
201383
Av: Nilsson, Ulf
204367
Av: Olausson, Sara
149895
Av: Ceder, Camilla
210234
156477
Av: Ceder, Camilla
195121
Av: Alm Dahlgren, Jenny

Om författaren

Loading...

Språk

Taggar