Smitta : om virus, våld, finanskriser och fake news / Adam Kucharski ; översättning: Maria Warnefors.

213335
Bok:Smitta : om virus, våld, finanskriser och fake news / Adam Kucharski ; översättning: Maria Warnefors.:[2021]. Bok Smitta : om virus, våld, finanskriser och fake news / Adam Kucharski ; översättning: Maria Warnefors.
Smitta : om virus, våld, finanskriser och fake news / Adam Kucharski ; översättning: Maria Warnefors.
Av: Kucharski, Adam
Utgivningsår: [2021].
Språk: Svenska
Medietyp: Bok
Förlag: Norstedts
Originaltitel: The rules of contagion
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Innehållsbeskrivning
Smittsamma utbrott kan anta många former; från innovationer till gängkriminalitet. Ibland vill vi att saker ska ta fart, ibland är det livsavgörande att de stannar upp. För varje virus som hoppar från djur till människa och blir en pandemi är det miljoner som inte infekterar någon alls. Under det senaste året har vi blivit bekanta med begrepp som de flesta av oss inte tänkt särskilt mycket på förut: reproduktionstal, superspridare och flockimmunitet är några av dem. De matematiska modeller som beskriver virusets spridning påverkar myndigheternas åtgärder och har stor effekt på våra liv. Matematikern och epidemiologen Adam Kucharski har lyckats med konststycket att skriva en bladvändare utifrån dessa modeller. Forskning kring sjukdomsutbrott löper som en röd tråd i boken, men idag används samma modeller också för att förstå och förutspå smittsamma fenomen inom helt andra fält. Författaren beskriver dessa dolda lagar, han kopplar samman saker som ter sig vitt skilda och förklarar dem på nya sätt: hur finanskriser beter sig som sexuellt överförbara sjukdomar och hur metoder som användes för att utrota smittkoppor nu tas i bruk för att minska våld med skjutvapen. Han visar på mönster och logik i det som ter sig nyckfullt, enormt och ogreppbart. Smitta berättar mycket om mänskligt beteende, den moderna världen och hur vi försöker förutspå framtiden.

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

210895
Av: Mackenzie, Debora
204704
Av: Olsen, Björn
209295
210584
Av: Holmberg, Martin
26660
Av: Goffman, Erving
71878
Av: Dunderfelt, Tony
3235
Av: Trost, Jan
107504
Av: Goffman, Erving
145688
Av: Goffman, Erving
68713
Av: Bauman, Zygmunt
154148
Av: Angelöw, Bosse
41148
36406
Av: Eberhard, David

Om författaren

Loading...

Språk

Taggar