Mest för vuxna

Mest för vuxna

Välkommen till biblioteket med ditt barn- vi finns både fysiskt och digitalt. När ni kommer till oss på biblioteket hjälper vi gärna till med tips och råd om läsning och vi har många olika aktiviteter som era barn är välkomna att delta i. Aktiviteter hittar du under Händer på bibblan.

Nedan finner du praktisk information om lånekort för ditt barn, tips på länkar som du som vårdnadshavare kan finna intressanta bland annat gällande källkritik, barnens aktivitet på sociala medier, tips på appar och annat. Du kan också klicka dig vidare till Högläsning för att läsa mer och få tips på hur du gör högläsningen till en härlig stund för dig och ditt barn.

Lånekort och medier

För att barn under 18 år ska kunna låna böcker hos oss behövs det att du som vårdnadshavare fyller i en förbindelseblankett och efter det får barnet ett lånekort. Klicka här för att nå förbindelseblanketten skriv ut, fyll i och lämna på biblioteket. Du kan även hämta blanketten på något av våra bibliotek i kommunen.

Genom att du undertecknar förbindelseavtalet visar du att du tagit del av vårt Avtal. Avtalet innehåller information om hur vi hanterar dina och ditt barns personuppgifter. Du förbinder dig också till våra låneregler som du som vårdnadshavare ansvarar för tills ditt barn fyller 18. 

Barn får låna böcker, ljudböcker, e-ljudböcker och e-böcker men för att få låna DVD-filmer krävs en ålder på 18 år.

Källkritik, näthat och internetkunskap

Om du vill veta mer om medielandskapet som barn och unga rör sig på, om källkritik, vinklade budskap och sociala medier kan guiden som Statens medieråd producerat vara värd att besöka. Statens medieråd driver även en kampanj för att motverka näthat som heter No hate. Här kan du bland annat ta del av råd om hur du kan prata med ditt barn om näthat och trakasserier på sociala medier samt förse ditt barn med verktyg för att motverka och hantera en sådan situation.

Statens medieråd, Lär dig om medier

Statens medieråd, No hate

Internetstiftelsen erbjuder också information om källkritik och vikten av denna. Även internetkunskap för vuxna är material som finns på deras hemsida i form av filmer och texter.

Internetkunskap

Källkritik

Fler tips

  • Pappas appar är en hemsida där föräldrar och pedagoger recenserar och presenterar olika appar för barn: Pappas appar
  • Det finns många positiva aspekter med att läsa högt för barn. Mer information om det finner du på Barnens bibliotek 
  • Besök också gärna vår sida Tips och trix i mediadjungeln där vi tar upp tips och råd för barn och ungdomar kring källkritk, hur det går att hitta bilder på nätet som är fria att använda till exempel för skolarbete samt hur e-medier lånas och brukas.

Språk