Hoppa till innehåll
Språk Språk
svenska svenska English English
Låna e-böcker och e-ljudböcker

Att låna e-böcker 

För att kunna låna och läsa e-böcker behöver du ett Adobe-ID. Det kan du antingen skaffa på Adobes webplats ( http://adobe.ly/1CJPoqs ) eller i vissa läsarprogram. Det är gratis att skaffa ett Adobe-ID.

Låna och läsa på iPad eller Android-enhet 

För att låna och läsa på iPad, iPhone eller Android-tablet/telefon behöver du installera en app som heter Bluefire reader. Appen är gratis och finns i App store och Google play. Har du inget Adobe-ID sedan tidigare kan du skapa ett i appen. När du väl har skapat ett Adobe-ID så loggar du in med det i appen. 

För att låna en e-bok så loggar du in med lånekortsnummer och pinkod på bibliotekets webplats( http://bibliotek.eslov.se/web/arena ) och söker upp den bok du vill ha. Klicka på boken i träfflistan så att du kommer till bokens katalogpost. Väl där klickar du på länken där det står “EPUB (offline)”, “PDF (offline)” eller "PDF" så laddas en länk till boken ner. Din enhet kommer att fråga dig med vilket program du vill öppna länken och då väljer du Bluefire reader. Nu flyttas du till Bluefire reader och du kan börja läsa din e-bok.

Låna och läsa på dator eller läsplatta 

För att låna och läsa på dator eller läsplatta så behöver du programmet Adobe Digital editions. Programmet är gratis och fungerar både på PC och Mac. Du hittar programmet här: http://www.adobe.com/se/products/digital-editions/download.html 

Precis som för surfplattan behöver du ett Adobe-ID, med vilket du loggar in i Digital editions. När du har loggat in i Digital editions går du till bibliotekets webbplats, loggar in med lånekort och pinkod, letar upp den bok du vill ha och klickar på länken för EPUB (offline) eller PDF (offline). Du väljer sedan att öppna länken med Digital editions och kan nu läsa din e-bok. 

För att föra över och läsa böckerna på din läsplatta behöver du ansluta den till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-ID i Digital Editions. Sedan kan du flytta e-böckerna från Digital editions till din läsplatta. Har din läsplatta internetuppkoppling kan du ladda ned böckerna direkt till plattan, men du behöver ändå auktorisera plattan i Digital editions den första gång du ska låna e-böcker. 

Läsa e-böcker online 

På vissa e-böcker finns alternativet att läsa dem online. Det står då i länken i katalogposten “EPUB (online)”. Väljer du det alternativet så öppnas boken i ett eget fönster i webbläsaren. Du kan då bara läsa boken så länge du är uppkopplad mot nätet. Vill du fortsätta att läsa boken vid ett senare tillfälle så hittar du boken under mina sidor/mina lån här på bibliotekets hemsida.

Att låna e-ljudböcker 

E-ljudböcker strömmas direkt till din dator, surfplatta eller telefon. Du måste därför vara uppkopplad mot nätet medan du lånar och lyssnar.

För att låna böckerna behöver du vara inloggad, precis som med vanliga e-böcker. När du har hittat en bok du vill ha så väljer du i katalogposten något av alternativen "lyssna i dator", "lyssna i iPhone/iPad" eller "lyssna i Android".

När du har valt något av alternativen (genom att trycka på texten) kommer en länk där det står "öppna e-media" fram. Tryck på den för att börja lyssna på din bok.

Ska du lyssna på dator behöver du ha Flash installerat i din webbläsare. Har du inte det installerat dyker det upp en länk på sidan där du kan lyssna. Följ länken och installera flash. Efter det är det bara att börja lyssna.

På Android behöver du installera e-libs app. Den finns att hämta gratis i Google Play. När du har installerat den kan du öppna e-ljudboken i din webbläsare från länken i katalogposten på bibliotekets hemsida.

På iPhone och iPad behöver du inte göra något särskilt, utan det ska bara vara att börja lyssna.

Böckerna spelas upp i din webbläsare och vill du fortsätta lyssna vid ett senare tillfälle så hittar du de e-ljudböcker du har lånat under mina sidor/mina lån på bibliotekets hemsida.